Právě se nacházíte

Pořádáme republikové finále házené základních škol

04.04.2016  |  Sport

Pořádáme republikové finále házené základních škol

Republikové finále Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené míří do Plzně – mezi elitou jsou čtyři domácí družstva!

(PLZEŇ, 29. března 2016) – Plzeň, město vynikajícího sportu, zažije ve dnech 7. – 8. dubna další vrcholnou akci, kdy se stane hostitelem republikového finále druhého ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené. O prestižní trofej bude v kategorii staršího žactva soupeřit šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích družstev, která si vybojovala postup v rámci celé České republiky. Pořadatelem závěrečného turnaje je Bolevecká základní škola Plzeň. Kromě obou jejích výběrů mezi elitou nastoupí také další „domácí“ reprezentanti, kteří jen dokazují, že Plzeň je pravou házenkářskou baštou – chlapecký výběr 22. ZŠ Plzeň (Na dlouhých) a dívčí 31. ZŠ Plzeň (Elišky Krásnohorské).

V loňském ročníku Sportovní ligy ZŠ o Pohár ministryně školství se do okresních, krajských či dalších kvalifikačních kol zapojilo v 7 312 školních družstvech téměř 90 000 žáků a žákyň z vyšších tříd II. stupně základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií z celé České republiky! Pořadateli seriálu soutěží v atletice, basketbalu, florbalu, házené, minifotbalu a volejbalu jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Ministerstvo školství a Česká unie sportu.

„Těší mě, že finišuje úspěšně už druhý ročník tohoto projektu. Jsem moc rád, že paní ministryně ho vzala za svůj, a věřím, že žákům i učitelům přinesl mnoho příjemných sportovních zážitků. Podporovat kolektivní odvětví, jako je házená, považuji za správné. V týmu, který společně bojuje o vítězství a postupuje krok za krokem až do samotného finále, se děti nejen zlepšují po sportovní stránce, ale učí se hájit barvy své školy a zejména týmové práci, kterou později ocení ve všech oblastech života. V neposlední řadě vznikají přátelství na celý život,“ zdůrazňuje význam Sportovní ligy základních škol Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

„Házená patří k tradičním českým sportům, které mají velice bohatou a úspěšnou historii. Proto jsme ji právem zařadili mezi šest vybraných odvětví v rámci Sportovní ligy základních škol. Je symbolické, že letošní republikové finále se koná právě v Plzni, která je vyhlášeným i nesmírně úspěšným házenkářským městem a vychovala mnoho velkých osobností. Věřím, že zde mladí sportovci předvedou výkony plné maximálního nasazení, bojovnosti, soutěživosti, ale také fair play a že se mezi nimi objeví také mnoho talentů,“ říká Václav Lešanovský, prezident Asociace školních sportovních klubů ČR.

Primátor města převzal záštitu

Po florbalu je republikové finále v házené v Plzni druhým letošním vrcholem Sportovní ligy základních škol. Ve dnech 7. – 8. dubna se uskuteční ve Sportovní hale města Plzně na Slovanech. V kategorii starších žáků se v závěrečném turnaji představí celky: ZŠ Jílovská, Praha, 22. ZŠ Plzeň, ZŠ Husova, Jičín, ZŠ Újezd u Brna, ZŠ Emila Zátopka, Kopřivnice, Bolevecká ZŠ Plzeň. Mezi staršími žákyněmi se střetnou: 7. ZŠ Jakuba Arbesa, Most, 31. ZŠ Plzeň, Gymnázium Turnov, ZŠ a MŠ Wolkerova, Havlíčkův Brod, ZŠ Křiby, Zlín, Bolevecká ZŠ Plzeň.

Start čtyř plzeňských házenkářských výběrů v závěrečném turnaji Sportovní ligy potěšil i nejvyšší představitele magistrátu. „Plzeň je městem, které podporuje sport a je hrdé na úspěchy svých sportovců. Zejména mě těší výsledky dětí a mladých lidí – sport je podle mého názoru jejich velkým bonusem do života. K propagaci pohybu mezi školáky pomůže nejen Sportovní liga základních škol, ale v Plzni si nyní hodně slibujeme také od olympijského parku, jehož prostřednictvím nabídneme přenosy z Ria, závody, exhibice, koncerty, autogramiády a zpřístupníme i řadu sportovišť,“ uvádí Martin Zrzavecký, primátor Plzně, který nad závěrečným turnajem převzal záštitu.

„Naším velkým přáním je rozhýbat Plzeň, a proto jsme letos zahájili celoroční kampaň Plzeň žije zdravě. Sportovní liga základních škol je přesně tou akcí, která může zaujmout a přivést děti ke sportu – a to je to, oč se nyní maximálně snažíme. Skvělé je, že se právě u nás odehraje finále v házené, což je sport, který pomáhá propagovat právě naše město nejen po celé republice, ale i v zahraničí,“ pochvaluje si Michal Dvořák, radní pro oblast sportu.

Kluci fandit nesmějí?

Pořadatelem republikového finále je Bolevecká základní škola, která je úzce propojena s extraligovým házenkářským týmem TALENT Plzeň. Spolupořadateli jsou SSK TALENT – 90 při Bolevecké ZŠ Plzeň a Dům dětí a mládeže Stod. „Myslím, že náš organizační tým je dostatečně kvalitní i zkušený. Pořádali jsme už nejen okresní a krajská kola této soutěže, ale také mistrovství republiky nebo Olympiádu dětí a mládeže. Počítáme také s tím, že do organizace akce zapojíme i žáky – například jako pomocníky při nástupu nebo jako servis u VIP prostor,“ upřesňuje Tomáš Černý, sportovní ředitel turnaje.

Na Bolevecké základní škole je učitelem zeměpisu a tělesné výchovy a také házenkářským trenérem. A jak vidí ambice obou hostitelských týmů? „K favoritům nebudeme patřit, letos máme slabší chlapecké družstvo. Kolegové a známí se mi už smějí, protože to říkám pořád, a pak většinou vyhrajeme, ale tentokrát to tak skutečně je. Pár dobrých házenkářů však v kádru je, a tak naším cílem bude především dobře si zahrát. U dívek je situace složitější. S výjimkou jedné hráčky, která se však zranila, jsou to ryzí ´amatérky´, které se tomuto sportu věnují jen v rámci školy, nikoliv v klubech,“ vysvětluje Tomáš Černý.  

Také členka dívčího výběru Bolevecké základní školy – čtrnáctiletá spojka Barbora Rumlová – ví, že její partu čeká v nabitém finále těžký úkol. „No, trochu s holkami obavu máme. Soupeřky jsou silné. Nechceme však udělat ostudu, a tak se pokusíme překvapit a dát nějaké góly. Když máme míč, tak se snažíme hned střílet. Pokud nám přijdou fandit kluci, tak se asi budeme stydět – lepší by bylo, kdyby nám fandila hlavně děvčata,“ přeje si Barbora Rumlová.

Mladé sportovce navštíví reprezentanti

V premiérovém ročníku Sportovní ligy základních škol zvítězili žáci ze ZŠ Velká Bystřice a žákyně ZŠ Křiby ze Zlína, které postoupily i letos Na vlastní oči rozhodující duely sledoval také házenkářský patron Sportovní ligy základních škol a český reprezentant Jiří Motl, jenž dorazí i letos do Plzně.

„V republikovém finále ve Velké Bystřici bylo vidět, že děti sport baví, že chtějí hrát a vyhrávat. Zásluhou domácího týmu mělo správný náboj a bouřlivou, ale přátelskou atmosféru především chlapecké finále. Myslím, že nás i tentokrát čeká něco podobného, protože Plzeň je sportovním a házenkářským městem. Už se těším na dramatické souboje, které mě dokáží nabít energií,netají očekávání Jiří Motl. Toho společně s dalšími českými reprezentanty a odchovanci plzeňské házené – Markétou Jeřábkovou a Petrem Vinkelhöferem – čeká také beseda s mladými sportovci a následná autogramiáda.

Nejúspěšnější družstva se mohou těšit při slavnostním vyhlášení na originální poháry, které vyrobily Sklárny Bohemia, a. s., Poděbrady.

Časový program republikového finále – čtvrtek 7. dubna: 13,15 h – slavnostní zahájení, 14 h – utkání v základních skupinách, 20,15 h beseda s patronem soutěže; pátek 8. dubna: 7,50 h semifinále, 9,30 h o 5. místo, 10,20 h o 3. místo, 11,10 h finále dívky, 12 h finále chlapci.

Fotografie z tiskové konference >>> ZDE <<<

Aktuality

Velikonoční prázdniny

Velikonoční prázdniny

Přejeme všem krásné prožití velikonočních svátků.... Pokračovat

Zápis žáků do 1. ročníku

Zápis žáků do 1. ročníku

Zápis žáků do 1. ročníku naší školy proběhne 2. a 3. dubna 2024 od 14:00 do 18:00.... Pokračovat

Wow!English na BZŠ

Wow!English na BZŠ

Komunikativní a zážitková výuka angličtiny nově na BZŠ!... Pokračovat

Máme rádi jídlo

Máme rádi jídlo

Naše škola se zapojila do projektu „Máme rádi jídlo“.... Pokračovat

ŠD o velikonočních prázdninách

Pro nízký zájem o školní družinu ze strany rodičů nebude ŠD o velikonočních prázdninách v provozu.... Pokračovat

Den otevřených dveří

Den otevřených dveří

Přijďte se s námi setkat a popovídat si o tom, jak by měla vypadat škola Vašich dětí.... Pokračovat

Školní časopis

Školní časopis

Představujeme první číslo našeho nového školního časopisu, nového projektu našich žákyň 7. ročníku.... Pokračovat

Vyhánění rozpustilé zimy z města Plzně

Vyhánění rozpustilé zimy z města Plzně

Kroužek lidových tanců Boleváček při BZŠ Plzeň.... Pokračovat

Zápis k povinně volitelným předmětům 2024/25

Zápis k povinně volitelným předmětům 2024/25

Pro školní rok 2024/25 jsme připravili širokou nabídku povinně volitelných předmětů pro žáky 2. stupně. ... Pokračovat

Nová kolekce školního oblečení

Nová kolekce školního oblečení

Anketa k výběru nové kolekce školního oblečení a doplňků.... Pokračovat

Den otevřených dveří a zápis prvňáčků

Den otevřených dveří a zápis prvňáčků

Srdečně zveme na návštěvu naší školy dne 18. 3. 2024 od 14:30 do 18:00.... Pokračovat

Cykloturistický kurz

Cykloturistický kurz

Vydejte se s námi objevovat krásy Šumavy!... Pokračovat

Škola bez poražených

Škola bez poražených

30hodinový kurz pro pedagogické pracovníky.... Pokračovat

Vánoční jarmark

Vánoční jarmark

V pondělí 18. prosince bylo na Bolevecké základní škole od samého rána nezvykle rušno.... Pokračovat

Lyžařský kurz BZŠ - Aprica 2023

Lyžařský kurz BZŠ - Aprica 2023

Poprvé v dějinách naší školy a našich lyžařských výcvikových kurzů jsme zamířili do ciziny, konkrétně do italského horského střediska Aprica.... Pokračovat

Nové logo školy

Nové logo školy

Představujeme nové oficiální logo Bolevecké základní školy Plzeň, suverénního vítěze naší veřejné ankety. ... Pokračovat

PF 2024

PF 2024

Přejeme všem pohodové prožití vánočních svátků a vše dobré do nového roku!... Pokračovat

Školní družina o vánočních prázdninách

V období vánočních prázdnin bude provoz školní družiny přerušen. ... Pokračovat

Advent na Zámeckém statku Újezd nade Mží

Advent na Zámeckém statku Újezd nade Mží

Dne 12. prosince 2023 se 50 dětí a 3 paní vychovatelky školní družiny zúčastnily zájezdu na Zámecký statek Újezd nade Mží, kde byl připraven program „Advent na zámeckém statku“.... Pokračovat

Turnaj v miniházené

Turnaj v miniházené

Dne 1. prosince 2023 naše škola uspořádala turnaj v miniházené.... Pokračovat

Archiv aktualit